Според него е имало едно предоверяване към бившия министър

"Очевидно Кирил Петков е подписал документ с невярно съдържание и е нарушил закона. Той е освободен от канадско гражданство едва на 20 август, а е назначен за министър на 12 май". Това заяви в "Денят на живо с Наделина Анева" проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право в СУ и бивш конституционен съдия. 

Той пояснява, че за да бъде заличен като канадски гражданин в регистрите, Петков е трябвало да го заяви пред ГД ГРАО, но не го е направил.

На въпрос дали Кирил Петков ще бъде първият депутат, чийто имунитет ще бъде поискан, професорът каза, че всичко зависи от главния прокурор.

"Имунитетът може да бъде искан при събиране на необходимите данни. Кирил Петков вече е регистриран като кандидат за депутат, неговият имунитет е приравнен до депутатския. ЦИК може да го снеме по искане на Прокуратурата. След като бъде свикано новото НС, при положение, че Кирил Петков е избран за народен представител, Прокуратурата може да поиска снемане. Той може да се откаже и сам от имунитета си", сподели проф. Киров.

По думите му юридическият екип на Радев не е прав и делото на Петков все още има своя предмет.

"Указът на Радев за назначаване на Кирил Петков за министър на икономиката ще стане невалиден от момента, в който е подписан, ако КС се произнесе, че е неконституционносъобразен. Следователно Петков никога не е бил министър, не би могъл да осъществява правомощията си – да издава правилници, наредби, инструкции и заповеди. Такова решение обаче няма да повлияе директно на актовете, които е подписал. Стои отворен въпроса за атакуването на актовете пред ВАС", заяви специалистът по конституционно право. 

Спецпрокуратурата проверява казуса с гражданството на Кирил Петков

Според него е имало едно предоверяване, никой не е подозирал, че министър ще сбърка в преценката си при подписване на декларация за назначаване.

"Решенията на съда действат от момента, в който актът е обявен за противоконституционен.  Остава да виси въпросът какво става с актовете, издадени от Петков от издаването на президентския указ до 16-ти септември когато на това правителство му беше прекратен мандата", обясни проф. Киров.

По казуса с жалбата на ВМРО срещу кандидата за вицепрезидент на Лозан Панов Мария Касимова - Моасе, в която се твърди, че не е живяла в България през последните 5 години, проф. Киров коментира, че е трудно е да се докаже колко време точно за всяка една от последните 5 години лицето е пребивавало в България. А ВМРО стрелят в храста, разчитайки, че там ще има заек.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.