Той вече е получен от европейските институции

Планът за възстановяване и устойчивост на България вече е изпратен в дигитален формат към европейските институции. На символична церемония вицепремиерът Атанас Пеканов връчи Плана на представителя на ЕК в България Цветан Кюланов.

„Днес е изключително важен ден за страната ни. Актуалната и финализирана версия на Плана за възстановяване и устойчивост беше изпратена към европейските институции и е получена от тях”, обясни Пеканов.

По думите му Планът представлява уникална програма за дългосрочното развитие на страната.  Съдържа 59 инвестиционни проекта и 46 реформи. „Ще помогне на България да стане по-устойчива. Това е важен отговор както на икономическата криза, така и на предизвикателствата на 21 век”, добави вицепремиерът.

 


Пеканов уточни, че в рамките на служебния кабинет са сметнали за нужно да подобрят и надградят и да направят Плана по-амбициозен. „Да, имаше забавяне, но аз смятам, че то си струваше, именно за да отговорим на редица от проблемите, които с годините са се събирали”, посочи той.

И добави: „Смятам, че успяхме в последните седмици и месеци да защитим добре тези средства. Особено с оглед на доста тежката, безпрецедентна политическа ситуация. Отчасти тежкото наследство в някои сектори, за които трябваше да направим сериозни крачки напред”, каза вицепремиерът.

Сред приоритетните сфери Пеканов обясни, че са здравеопазването и образованието. „Планът обаче не е само инвестиционни проекти. Той е и много реформи. Те са важни и ключови за дългосрочното развитие на потенциала на страната ни”, каза той.

Вицепремиерът засегна и критиките, които страната ни търпи от европейските институции в сферата на върховенството на закона. „Реформа ще засили отчетността на главния прокурор, ще увеличи прозрачността на антикорупционните органи, ще изготви регулация за лобизма”, коментира още Пеканов.

От своя страна Кюланов обясни, че техническата обработка на Плана за възстановяване вече е започнала. „Благодаря, че минути, след като предадохте Плана вие го публикувахте. Прозрачността е едно от нещата, които европейските институции и Европа много ценят”, добави той.  

Оттук нататък ролята на Комисията ще е да оцени доколко Планът изпълнява изискванията в регламентите.