Днес има повече несигурност, отколкото преди няколко месеца, заяви шефът на МВФ

„Понижението на ръста на световната икономика за тази година е действително малко и трябва да отбележим, че сме на път към възстановяване. Но тази констатация не изчерпва случващото се. Възстановяването е силно затруднено. Всъщност неотдавна го оприличих на ходене с камъни в обувките. Днес има повече несигурност, отколкото преди няколко месеца”. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на семинар, част от Годишните срещи между фонда и Световната банка, със заглавие „Дебат за глобалната икономика”.

„Наблюдава се известна загуба на инерция в САЩ и в Китай, въпреки впечатляващото възстановяване. И най-важното, в момента три проблема се очертават по-ясно, отколкото в предишната прогноза.  Първо, разминаването, за което предупредихме, става все по-устойчиво.  Второ, инфлацията. Въпреки че я смятаме за преходно явление, тя създава много тревоги и приковава вниманието на политиците. И трето е повишаването на нивата на дълг, което е разбираемо, тъй като трябваше да подкрепим домакинствата и предприятията, докато икономиката беше в застой, като все повече се доближаваме до момента, в който този дълг трябва да започне да се обслужва“, обобщи управляващият директор на МВФ.

Кристалина Георгиева: Възстановяването продължава, пътят е предизвикателен

„Това, което казваме, е, че условие за това е да ваксинираме света и се придвижим до безопасно място, въпреки че има остатъчен COVID. Тази ситуация няма да задържа цели сектори и икономики, ще бъде преходна, но трябва да бъде наблюдавана. В доклада, който току-що публикувахме, съветът ни е „Бъдете бдителни”, заяви Георгиева.

„Защо отправяме това предупреждение? Защото може да се сблъскаме с ново явление. И ние търсим термина, с който да го обозначим. Въпросът е дали растежът е изправен пред ново явление — дали това е „инфлация на растежа“, тъй като някои страни и сектори бележат бърз ръст, но други изостават, прекъсвайки веригите за доставки и създавайки натиск върху цените. Дали това се дължи на обстоятелството, че сме генерирали толкова много спестявания в момента, в който икономиката беше в застой? Във всеки случай нашето послание за развитите икономики е, че е много вероятно до средата на следващата година да видим отстъпление на инфлацията, но отново при условие че се борим по-решително с пандемията“, добави тя.

„По-важният въпрос обаче е как да съхраним единството на държавите членки на Фонда. Днес, по време на срещата на Комитета на МВФ, членовете бяха категорично обединени, фокусирани върху тези огромните предизвикателства, с които се борим. Непосредствени предизвикателства и такива, които са по-далеч на хоризонта, но са също толкова значими.  Това, което е фантастично за МВФ, са 190 членове — големи и малки, богати и бедни страни — успяхме да изградим култура на ангажираност, която наистина се фокусира върху проблемите. Тонът в залата, трезвостта, с която обсъждахме неотложните въпроси на днешния и утрешния ден. Много простото заключение, че днес политиците са изправени пред най-сложните непосредствени и дългосрочни предизвикателства и пред най-трудните компромиси и трябва да работят заедно — трябва да се учат един от друг. В противен случай всички ние ще се окажем в по-лошо положение“, каза г-жа Георгиева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.