Сигнал е подаден от "Гранична полиция"

Замърсяване край заседналия кораб „Вера Су” в Камен бряг. Петна и миризма на петролни продукти е установила проверка на  екоминистерството.  Сигналът до екоинспекцията е подаден от гранични полицаи. Все още не е ясна официалната причина за изтичането на нефтопродуктите. Ситуацията в района остава критична. Вълните буквално заливат плавателния съд, вълнението е голямо, вали и дъжд.

ОБРАТ: „Вера Су” все още не е обявен за потънал

След сигнала, подаден от „Гранична полиция”, екипи на Министерството на околната среда и водите са установили промяна на цвета на водата в района. Във взетата от ведомството проба ясно личи опалесценция на повърхността. В района се усеща силна миризма на нефтопродукти. Стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт, посочват от ведомството.

За резултатите от проверката незабавно е уведомена Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Информацията е предоставена и на Областния координационен щаб.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.