Проби от водата около кораба се вземат ежедневно

Нови проби за качеството на водата в района на Камен бряг. Поводът - през уикенда бяха обявени тревожни данни от Министерството на околната среда и водите. Пробите, взети от морето показват превишаване на допустимото замърсяване. На този етап няма опасност от екологична катастрофа.

„Нивата на азот-амониев, установени във водата около заседналия край Камен бряг кораб „Вера су” падат, но те все пак са три пъти по-високи от допустимото”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” зам.-министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

По думите му пробите от морска вода в района се изследват ежедневно. „Към момента няма притеснение от тежко замърсяване”, подчерта министърът и допълни: „Все още няма план за разтоварването на плавателния съд. Очакваме го с нетърпение. Очакваме и началото на спасителната операция”.    

МОСВ: Има превишения на азот-амониев и азот-нитритен около „Vera Su”

Министерството на транспорта с ултиматум към собствениците на заседналия край Камен бряг кораб. Днес до 17 часа те трябва да решат какво ще правят с него. Очаква се да бъде получен и отговор на въпроса за собствеността на плавателния съд. В случай, че не бъде получен такъв, ще започне операция по разтоварване на азотен карбамит от „Вера Су”. Изготвен е план как точно ще се случи това, като разтоварването е възможно да започне още тази нощ.

Повече гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.