Колко ще струва почивката в планинските ни курорти и при какви антиковид мерки ще караме ски?

Ски ваканцията у нас – по-скъпа тази година. Заради по-високите цени на тока, горивата и природния газ зимните курорти готвят повишение и при лифт картите и нощувките в хотелите. В същото време Министерството на туризма е готово с противоепидемичните мерки, които скиорите трябва да спазват тази зима. 

Топ 15 на най-красивите дестинации за зимна ваканция (ГАЛЕРИЯ)

Подготовката за сезона в Банско, Боровец и Пампорово вече започна. И тази година големите ни ски курорти ще разчитат предимно на български туристи. Интерес вече има и от съседните пазари, както и от традиционни като Великобритания и Ирландия. На прага на сезона бизнесът е притеснен, че първи ще понесат сериозни удари от ниската ваксинация, скъпия ток и липсата на кадри. Прогнозите са нагоре да тръгнат цените, както на нощувките в хотелите, така и на и ски картите.

„На твоя страна": Без мляко и месо в училище?

Колко ще струва почивката в планинските ни курорти и при какви антиковид мерки ще караме ски тази зима?

Колкото по-близо е сезонът на ските, толкова по-трудна става сметката за хотелиерите в планинските ни курорти. Всеки ръст в цените на енергията вече се отразява в офертите за почивка през зимата, отчитат туроператорите.

Още по-мощно ръстът в цените на тока ще се усети на ски пистите. А това допълнително ще оскъпи зимната ни почивка, изчисляват концесионерите в курорта.

В Банско бизнесът също отчита новите по-високи разходи. Финалните сметки ще са готови в началото на сезона. Но отсега едно е ясно: ски услугата и тук тази зима ще е по-скъпа.

И в Пампорово готвят по-високи цени на ски картите. Нощувките в курорта също ще поскъпнат. Но и тук финалните сметки предстоят.

Новите сметки при хотелиерите вече се отразяват и в офертите на туроператорите. Средно – с 20% отгоре.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.