Част от работещите обявиха, че са готови да напуснат работа

Според последната заповед на министъра на здравеопазването, зелените сертификати стават задължителни за лекарите и служителите в социалните домове. Това обаче предизвика недоволство заради липсата на гратисен период. Част от хората обявиха, че са готови да напуснат работа.

В център от семеен тип за настаняване на деца в Карнобат почти никой от персонала не е ваксиниран. Повечето са преболедували COVID и имат все още антитела, другите са в период между двете игли на ваксината.

Гюлме Билялова все още не се е ваксинирала, но казва, че ще го направи. До издаването на зелен сертификат единственият й ход е да работи от вкъщи, защото отговаря за административната дейност.

На места обаче няма как да се работи дистанционно. Маргарита Георгиева е детегледач.

„Присъствието ни е задължително тук, без нас децата няма как да се гледат”, обяснява тя.

„С PCR тест или антигенен тест, но там не е възможно тук с тези тестове да се работи, защото ние 24 часа обслужваме тези деца. Услугата не затваря”, обяснява Евелина Георгиева, управител на ЦНСТ-Карнобат.

В центъра се грижат за 14 деца, част от тях с увреждания. Затова според управителя на Центъра единственият изход е задължителната ваксина.

Кметът на Карнобат е категоричен, че заповедта може да се прилага ефективно единствено в дневни центрове. В Социални заведения, в които потребителите реално живеят в тях няма как да се изпълни. Нужен бил гратисен период

„Дори и да ги принудим по някакъв начин, което е незаконно, в следващите 20 дни тези потребители няма кой да ги  обгрижва”, обясни Георги Димитров.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.