Главният прокурор и шефът на Агенцията подписаха заповед

Главният прокурор на Република България Иван Гешев и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев подписаха съвместна заповед за създаване на звено за предстоящите избори. Документът регламентира действията на институциите по гарантиране на политическите права на гражданите, осигуряване на бърза и адекватна реакция на противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на президентския и парламентрания вот на 14 ноември.

Със заповедта се създава Национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на ефективно взаимодействие на институциите по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и до официалното обявяване на окончателните резултати от вота.

Гешев е изпратил писмо с предложение за участие в новото звено и до служебния вътрешен министър Бойко Рашков, но към момента отговор не е получен.

Във ВКП ще функционира и дежурно звено, което ще анализира всички постъпващи сигнали за изборни нарушения. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, публикувани на интернет-страницата на ПРБ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.