"Трябват ни координирани действия в защита на гражданите и бизнеса", заяви държавният глава преди началото на Европейския съвет

Стремглавото покачване на енергийните цени и сблъсъка на Полша с Брюксел са в центъра на срещата на върха на европейските лидери. Президентът Румен Радев представя страната ни на разгорещената дискусия. Според източници близки до разговорите, някои лидери са поискали дългосрочна европейска стратегия за цените на горивата. Други пък са настояли Брюксел да помогне и да се намеси в ситуацията с повиващите се цени. Ръководителят на европейската външна политика Жозеп Борел смята, че скокът на цените на горивата е заради геополитическа игра със силно външно влияние.

„Основната тема днес е енергийната криза в Европа и стремителното поскъпване на електрическата енергия и природния газ.  Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво ЕС, за да защитим гражданите и бизнеса”. Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев преди началото на Европейския съвет.

 

Най-важните са краткосрочните мерки на ЕК, включващи компенсации, данъчни облекчени и държавна помощ са прехвърлени изцяло в правомощията на държавите членки в зависимост от техните финансови възможности. „Очаквам с спешен порядък кабинетът да обяви още по-значими мерки в подкрепа на всички небитови потребители. В тази връзка обаче липсва една мярка, която касае България- намаляване на парниковите емисии”, подчерта държавният глава.

Радев: Държавата и бизнесът постигнаха консенсус в кризата със скъпия ток

По думите му той ще настоява ЕК да се намесва енергично за контрол на енергийните мерки и да предотвратява спекулациите на енергийните борси. „Ние сме държава, която произвежда енергия, достатъчна за нашия пазар. Освен това и изнасяме енергия – като част от ЕС. ЕК трябва да се намесва за предотвратяване на спекулата”.

Според президента страната ни подкрепя категорично прехода към климатично неутрална икономика. "Този преход побаче трябва да бъде плавен, да бъде устойчив, балансиран и щадящ - както за гражданите, така и за икономиката", категоричен беше Радев. 

Репортер: Антоанета Николова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.