Според него се е създал хаос в държавата с кратките срокове

„Ние също работим на първа линия и основната тежест, всички болни, идват при нас. Освен COVID има и други болести”, заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

COVID-19: Отново опашка пред една от големите лаборатории в София

Относно мерките, медикът даде пример с Великобритания, където колегите му се готвят за стачка. Причината за тяхното недоволство е решението на правителството да бъдат преглеждани присъствено всички. Досега личните лекари на Острова не са извършвали прегледите в кабинетите си. Д-р Миндов подчерта, че в България това обаче е практика и общопрактикуващите лекари преглеждат и COVID болните, вместо те да са преглеждани в COVID зоните, които според него не работели както трябва.

„Аз не одобрявам това, което се случи. Но в цяла Европа има сертификати. Какво се случи тук?  Кратките срокове и това, че хората „се юрнаха” по опашки или за сертификати, или за да се ваксинират, това ще вдигне процента на заболелите. Това ще доведе до епидемиологичен взрив. Създаде се една паника в държавата, хората не могат да отидат на работа”, смята лекарят.

Близо 5000 новозаразени с COVID-19 за 24 часа, броят на починалите - отново висок

Той алармира за срив в Националната здравна информационна система, което е довело до затруднения в работата на медиците. За срок от близо 24 часа д-р Миндов и колегите му не са можели да въвеждат нито рецепти за хронично болни, нито броя на ваксинираните от тях.

„Вчера съм ваксинирал 12 души, но нямах възможността да изтегля референтен номер и да дам т.нар междинен сертификат, който се дава след поставяне на първа доза. Много голямо затруднение ни създаде това. Хората бяха връщани, а това са хора с хронични заболявания с животоподдържащи лекарства. Силно се надявам това да не продължи и днес”, сподели д-р Миндов.

Според него при такъв срив на системата електронната система е била в локдаун. Д-р Миндов изрази мнение, че ако причината за това е засиленият интерес към ваксинацията и издаването на сертификати, то това би било сериозен проблем и не бива да се допуска.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.