Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров пред NOVA

Държавата обмисля връщане в училище поне на най-малките ученици, които в момента са в онлайн среда. В специално интервю за „Събуди се” здравният министър обяви, че това ще е първата мярка, която ще отпадне. Предвижда се въвеждането на т.нар. „щадящи тестове” за деца, ако бъдат одобрени, онлайн обучението ще отпадне.

Разработени са различни варианти, включително и пълен локдаун на държавата, но всичко зависи от развитието на четвъртата вълна на вируса.

Междувременно, интересът към ваксините в страната остава засилен. А проверка на наш екип показа, че на много места правилата се заобикалят.

Стойчо Кацаров призна, че здравната ни система се задъхва. Липсват респиратори, които ще търсим от чужбина. Обмисля се и вариант, при който тежкоболни пациенти ще бъдат изпращани за лечение в други държави. Не е изключен и локдаун.

С приоритет обаче ще се мисли за училищата и детските градини.

Ако сегашните мерки не дадат резултат: Възможен е и локдаун (ОБЗОР)

Ситуацията училищата да са затворени, а заведенията отворени, здравният министър обясни с невъзможността системата за сертификати да заработи веднага в учебна среда.

„В плана е записано до 500 на 100 000 болни, ние увеличихме тази граница на 750 на 100 000. Сега в София минава 900 на 100 000, така че тази възможност да се посещава организирано, не е възможна. Има много сериозна съпротива от родителите да се тестват децата и това е също нещо, с което не може да не се съобразиш. Беше поставен въпросът за тестове през носа, аз казах, че аз докато съм министър, няма да позволя на малки дечица да им се бърка в носа от когото и да е било. Сега обсъждаме други възможности за щадящи тестове за деца, обсъждаме ги с родители, Министерството на образованието. Ако намерим съгласие за такъв подход, аз съм готов да въведем такъв подход и да върнем децата”, заяви министърът.

„Вариантът, който обсъждаме в момента, е дали биха се съгласили родителите и учителите да въведем това, което сме въвели и на други места, посредством тестване на хора с щадящи тестове. Но ако това не се възприеме, ние нямаме друга възможност”, каза Кацаров. „Ако се възприеме този подход то няма как и учителите да не покажат документ, че са преболедували, че са ваксинирани или тествани”. 

Директорът на „Александровска”: Все повече млади хора и деца карат тежък COVID-19

Така ако учениците скоро се завърнат в клас, зеленият сертификат ще стане задължителен и за учителите им.

За яслите и детските градини здравните власти остават категорични, че няма да бъдат затваряни. 

Хаосът и опашките пред пунктовете за тестове в последните дни д-р Кацаров обясни с лоша организация. И не разбира защо съпротивата към мерките идва точно от медици.

„Ако някой от тях е с положителен тест първо той ще разбере, че е положителен и ще се лекува, второ ще предпази колегите си, трето ще предпази болните си”, коментира д-р Кацаров.

Скоро тестовете ще станат безплатни за гражданите, а лабораториите ще имат пределна цена за манипулацията.

 

 

„Пределната цена е 10 лева, надявам се да е и по-ниска. Лабораториите не могат да искат повече от 10 лв., по-малко могат. В момента се сключват договори с лабораториите, които желаят”, заяви министър Кацаров.

Ако мерките не проработят в следващите две седмици здравната система ще е пред колапс, призна Кацаров.

„Ако не пречупим вълната след 10-15 дни ще имаме ще имаме огромен проблем с осигуряването на леглата. Капацитетът и като хора, и като респиратори е почти изчерпан. Свързах се с Държавния резерв да питам дали имат респиратори – нямат”, обясни Кацаров.

В момента страната ни търси апарати от чужбина. На международно ниво се обсъжда и задействане на план за спешни реакции. 

„Онзи ден разговарях и с комисаря по здравеопазване, който предложи този план за реакция при спешни ситуации. Ако се стигне дотам, да можем да транспортираме болни за лечение в други държави”, каза Кацаров.

„След 10-15 дни ще имаме голям проблем. Вчера имахме среща с директорите на болниците в София, те разкриват постоянно нови легла, но капацитетът и като хора, и като респиратори е почти изчерпан. Не искам да плаша хората, но ситуацията е изключително сериозна и това ни е принудило да прибегнем към такива мерки, които видно е, че не са популярни”, заяви Кацаров.

Ако ограниченията не дадат ефект, властите са готови да наложат най-тежкият сценарий.

„Ако мерките не сработят следващите 10-15 дни, единствената алтернатива е пълен локдаун”, заяви министър Кацаров.

 

От понеделник преболедувалите преди повече от половин година и тези с антигенен тест ще могат да си изкарат сертификат с номера, който са получили при тествването и с ЕГН. Ако не могат да се справят сами през интернет, могат да го направят там, където е правен теста, в лаборатория или РЗИ.

„Мненията на повечето експерти са, че антителата не са доказателство, че си се заразил. Не са сигурно доказателство. Това е мнението на по-голямата част от експертите. Има информация, че ЕК обсъжда този въпрос с учени от различни страни. Ако те преценят, че това е допустимо, че има достатъчно научни доказателство, можете да бъдете сигурни, че ще бъде въведено незабавно в нашата страна”, каза министърът.

Зеленият сертификат може да бъде наложен и на служителите на гишета. Въпросът в момента се обсъждал.

Хората, които ще проверяват за спазване на мерките, също задължително трябва да имат зелени сертификати.

По време на изборите няма да има задължителна ваксинация

„Към днешна дата не предвиждаме различни мерки от тези на предишните избори”, обясни Кацаров.

Ваксини имало достатъчно от всички желани. Той коментира и фалшивите сертификати.

„Ако не разберем сериозността на проблема, никакви правила няма да ни помогнат. Това е въпрос на съзнание на хората, на съпричастност, да разберем че ни касаят. Да спасите себе си и близките си. Ако отсега не го разбираме, няма какво да стане”, каза министърът.

Няма нито 1 противопоказание за поставяне на ваксините, дори при автоимунните заболявания, обясни министърът.

„Някой ми казват, че личният лекар ги съветва да не се ваксинират, защото имат диабет или рак, Всъщност това е причина да се ваксинираш, защото ти попадаш в рискова група. Така че да се придържаме към науката. Науката е одобрила кратка характеристика на лекарствения продукт”, каза д-р Кацаров.

Здравният министър изключи вариант да подаде оставка преди да е овладяна кризата. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.