За първи път рамо до рамо работодатели и синдикати излязоха на протест заради високата цена на електричеството

Тази седмица премина под знака на червената зона и зеления сертификат. След като дни наред България отбелязваше рекорд след рекорд по смъртност и положителни проби, служебното правителство въведе изискване за зелен сертификат за всички дейности на закрито. Това накара хиляди българи трескаво да се наредят на опашки, за да получат безплатна ваксина, пред угрозата да плащат скъпи тестове. В същото време друг рекорд извади на площадите за първи път рамо до рамо работодатели и синдикати. Високата цена на електричеството. 

"Нарекохме сертификата "6+", защото се изискват шест удостоверения, за да могат хората да посетят дадени места, дори да пият едно кафе", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Той допълни, че освен това мерките са били въведени от днес за утре, което изключително затруднява заинтересованите, дори и с отлагане налагането на санкции до понеделник.

Васил Велев се съгласи, че в криза трябва наистина да се подхожда с разум, като в повечето страни в Европа зелените сертификати са факт, а у нас те стимулират и ваксинацията, която продължава да е твърде ниска.

Работодателите препоръчват ваксинацията да се прави, като е добре да има публично финансиране за това.

Велев заяви, че засега няма алгоритъм, по който да се действа с работници, които отказват да се ваксинират - дали да излизат в неплатен отпуск, дали да бъдат освобождавани, или постоянно да си правят тестове.

Относно високите цени на електроенергията и газа, Васил Велев смята, че пазарът за тях в Европа е "квази пазар", който не отговаря на дефиницията за пазар, защото е затрупан с ограничения, преференциални цени, дългосрочни договори.

Велев смята, че намаляване на ДДС за енергоносителите може да се случи. Според него редица предприятия намаляват дейността си заради цените на тока, има и съкращения на работни места.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.