Вирусологът препоръча поставянето на трета доза ваксина срещу COVID-19 за всички със слаба имунна система

"Само за наличие на антитела не се издава сертификат в Европа", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. 

Според нея зелените сертификати са доказали, че работят в цяла Европа, но у нас все още има много хора, жертви на дезинформацията.

"Трябва да сме добре информирани и отговорни. Само ваксините дават гаранция за скритите опасности, които има от вируса COVID-19", добави тя.

Специалистът разясни, че наличието на антитела при преболедуване не дават пълна сигурност, а в най-голяма безопасност са преболедували и ваксинираните, като препоръката е имунизацията да се случи между три и шест месеца след преболедуването, макар и това да не е императивно.

Относно смърт на пациенти, въпреки преболедуване и ваксинация, проф. Александрова заяви, че почти всички са имали сериозни придружаващи заболявания. Тя припомни, че се препоръчва трета доза за всички с отслабена имунна система именно поради тази причина.

За третата доза проф. Радостина Александрова каза, че вече е дадена зелена светлина да се смесват ваксините, ако първата и втората са били различни от Moderna или Janssen. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.