Здравните власти са на предела на силите си

Здравнитет власти у нас са на предела на силите си. В пика на заразата от Регионалната здравна инспекция търсят доброволци. 

Зорница Димитрова среща редица препятствия в опита да извика мобилен екип, който да ваксинира баба й, която е с 95% ТЕЛК и чужда помощ. Преди няколко месеца възрастната жена прекарва коронавируса, но иска и ваксина. 

"Организация абсолюно никаква. Една тоална неяснота и хаос. Не можеха да ми дадат отговор в какъв срок ще се сформира група. Започнах да се притеснявам, защото обстановката в страната се влошава", разказва Зорница.

Столичната здравна инспекция и Спешна помощ работят в координация. От РЗИ признаха, за проблеми в тази посока. 

 "Това се е случило в момент, когато не е имало много желаещи. Когато желаещите са малко, се нуждаем да се събере достатъчен брой хора. Трябва да се съобразим и със съхранението на флакони, знаете, те са многодозови, не е разумно да отворим един флакон за един човек", разяснява д-р Ирина Гайтаневска, директор „Надзор на заразните болести“, СРЗИ.

В крайна сметка бабата на Зорница получава първа игла от ваксината на Janssen, която е пожелала.  

"Дни след това се появи мобилният екип на Спешна помощ, държа да отбележа, че бяха добри професионалисти", казва Зорница.

В пика на заразата желаещите да се ваксинират с мобилен екип скачат в пъти.  

А на този фон от РЗИ търсят доброволци. Работата им ще е свързана с това, да попълват карти за епидемиологично проучване на заразно болни, да обработват данни за заразени и контактни лица, както и да въвеждат данни в Регистъра, част от Националната информационна система. 

Заплащане за извършената дейност няма да има, но може да останете на работа в РЗИ. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.