Плавателният съд пристигна във Варна

Край на сагата с кораба "Вера Су". След 36 дни край скалите и няколко неуспешни опита за спасяването му, късно снощи корабът беше изтеглен от местността "Яйлата". Акцията продължи повече от седем часа, като плавателният съд  вече е на варненското пристанище. Той беше изтеглен от трите влекача, които го измъкнаха от скалите на Камен бряг. 

Нов опит за изтегляне на кораба „Вера Су” (ВИДЕО)

В късния следобед на понеделник в района първо пристигна катер на "Гранична полиция". След това се повиха още няколко влекача, които успяха да издърпат заседналия плавателен съд от скалите край Камен бряг. 

Това успя да се случи, след като товарът на кораба - над 700 тона карбамид, беше разтоварен и той видимо олекна и се надигна над водата. Плавателният съд пристигна в кораборемонтния завод във Варна. В морката ни столица се очаква да пристигне транспортният министър Христо Алексиев. 

 

 

Министърът на околната среда и водите Асен Личев от своят страна е предложил участниците в операцията да бъдат наградени с държавно отличие. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.