Държавите ще решават как да подходят за улесняване на международните пътувания

Комитетът за извънредни ситуации на Световната здравна организация заяви, че не трябва да се изисква доказателство за ваксиниране срещу COVID-19 за международни пътувания, тъй като това би ограничило достъпа в световен мащаб заради несправедливото разпределение на ваксините.

Защо наличието на антитела не е достатъчно за издаването на сертификат

В изявлението на комитета се казва, че въпреки засиленото използване на ваксини и терапевтични средства за борба с COVID-19, пандемията далеч не е приключила и остава извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международно значение.

Декларацията беше направена след деветото задължително тримесечно заседание на комитета относно пандемията COVID-19, откакто тя се появи в началото на 2020 г.

В документа се казва, че държавите следва да обмислят основан на риска подход за улесняване на международните пътувания, като отменят или променят мерки, като например изисквания за тестване и карантина, когато това е уместно, следвайки насоките на СЗО, съобщи Анадолската агенция.

Всички имунизирани с ваксини, одобрени от СЗО, ще могат да влизат в САЩ

Комитетът изрази също така загриженост относно предизвикателствата, пред които е изправен африканският регион при реакцията на пандемията от COVID-19. Сред тях са достъпът до достатъчно ваксини, диагностични и терапевтични средства и събирането, анализирането и докладването на епидемиологични и качествени лабораторни данни, включително данни от геномно секвениране, необходими за наблюдение на развитието на пандемията COVID-19.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.