От там обясняват, че подобна криза в сектора не е имало през последните 30 години

Над 80% спад на оборотите в заведенията се наблюдава в първите два дни, след като зеленият сертификат стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения. Това показват данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

„Спадът е пропорционален на ваксинираните българи – при 20% ваксинация, 80% спад на оборота. Такъв криза в сектора не е имало през последните повече от 30 години”, заявяват от бранша.

Организациите ще се включат в протеста на обединения български бизнес, който ще се проведе от 15 часа на 28 октомври в цялата страна под надслов „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!”.

„Въпреки че по-голяма част от бранша положи сериозни усилия и осигури персонал, който да отговаря на изискванията, клиенти няма. Някои от най-оборотните заведения в България отбелязаха дори ден с 0 резервации”, твърдят ресторантьорите.

Ресторантьори в Казанлък готвят протест заради зеления сертификат

Според бизнеса в условията на стремглаво нарастващите цени на ток, горива и хранителни стоки и с приходи, „които дори не се доближават само до битовите разходи”, бизнесът е обречен. Затворените обекти твърдят, че се увеличават с всеки изминал ден.

„Тоталното обезлюдяване на заведенията е следствие на заповедта, издадена от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който дискриминира няколко сектора от българската икономика, като ги задължи да работят само с персонал и клиенти със зелен сертификат, но остави отворена по-голямата част от държавата и по този начин повечето хора не желаят да се сдобият с документа единствено, за да отидат на кафе, театър, кино или фитнес”, пишат още от СЗБ, БАЗ и БХРА.

„Използваме случая отново да опровергаем внушенията на някои от министрите, че зеленият сертификат е въведен по желание на туристическия бранш. Факт е, че имаше срещи, на които ние се съгласихме да работим със зелен сертификат, като единствена алтернатива на локдаун. Но направихме конкретни предложения как това да се случи, за да има както здравен, така и икономически ефект. Нашите предложения бяха пренебрегнати, а начинът, по който се въведезеленият сертификат ни обрича на гибел, с което няма как да сме съгласни”, обясняват от бранша.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Влиза ли се без зелен сертификат в столични заведения (ВИДЕО)

„Министерство на здравеопазването вече обяви, че няма да признае тестовете за антитела за издаване на зелен сертификат, с което оставя над 1 млн. българи извън потреблението на най-засегнатите браншове. В същото време се издава документ след първа ваксина, което е в разрез с всички Европейски практики и е прецедент за България”, категорични са организациите.

„Безплатните тестове за по 10 лв. започнаха да се появяват тук-там, но към момента разпространението им е бутиково и няма масов достъп до тях. В държавната и общинска администрация, в които е една от най-големите концентрация на хора, продължава да няма COVID-19 и за там не се изисква зелен сертификат”, твърдят още браншовите организации.

В позицията им се казва, че гратисен период, за да се настрои бизнесът към новите правила не е даден и че липсват каквито и да било икономически мерки за подкрепа на засегнатите бизнеси и запазване работата на служителите.

„Неясно е какво се случва с хората, за които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти. Ние вече нямаме какво да губим!”, завършват БХРА, БАЗ и СБЗ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.