Съдът реши, че "пол" може да се тълкува само като биологичен признак

Сега към още едно решение на Конституционния съд, което предизвика вълна от коментари. Става въпрос за решението, че "пол" може да се тълкува само като биологичен признак. Как това ще се отрази на транссексуалните хора у нас? За Антон външността му е проблем, когато си подновява личната карта или шофьорската книжа. Той е транссексуален. Подложил се е на хормонална терапия преди години.

Съдът: По Конституция полът е само биологичен

„Доста често съм имал проблеми, когато си подновявам личната карта в районното. Питат ме: „Това вие ли сте? Това вашия документ ли е?”, споделя Антон. И тогава му се налага да обяснява кой е.

„Впускам се в дълги обяснения, че съм транссексуален, че съм на хормонална терапия”, казва още Антон. Въпреки решението на съда, че полът е само биологичен, Антон събира пари за дело за официална смяна на пола си.

„Досега това е правено, дълги години е допускано. И ще бъде странно изведнъж да спре това и да започне да се отказва промяна за транс и интерсекс хората. Още повече това ги обрича на едно страдание”, смята експертът в БХК Радослав Стоянов.

Магистрати питат Конституционния съд какво е пол

Сега топката може ли транссексуалните да сменят юридически пола си е у Върховния касационен съд. Магистратите обаче задължително трябва да се съобразят с решението на Конституционния съд. А то според ютиста Борислав Цеков е очаквано.

„В България смяна на пола, която да бъде призната от държавата като аргумент за актовете за гражданско състояние, не може да има. Иначе всеки може да се самоопределя, както иска, но обществото и държавата не може да приемат и да се съобразяват с този избор”, казва той. А Антон има предложение. Процедурата да не минава през съда.

Съдът отказа да впише жена като баща на дете в акт за раждане

„Целият този процес не трябва да минава през дела, а през ЕСГРАОН и подобни общински органи, които да определят психоекспертиза и да бъде нанесена поправка в регистъра гражданския”, е неговото предложение.

Юридическо изключение за смяна на пола има при интерсексаулните – хора, при които има смесени мъжки и женски полови характеристики.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.