За две седмици броят на заразените скочи двойно

Съединените щати ще започнат да ваксинират деца от 5 до 11-годишна възраст. Формалното разрешение още не е дадено, но се очаква да стане скоро. Зад океана вече ваксинират децата над 12 години.

За влизане в редица обществени сгради в Белгия става задължително притежанието на "безопасен билет". Така в страната наричат зеления сертификат. Обмисля се и връщането на задължителното носене на маски на цялата територия на страната.

Издадоха зелен сертификат на Адолф Хитлер (СНИМКИ)

„За мен Ковид сертификатът е добра идея, защото така си сигурен, че отиваш някъде, където си в безопасност. Разбирам ,че трябва да се носи маска в транспорта или затворените помещения от хора, които не са ваксинирани”, казва Матис Годмон.

За две седмици броят на заразените скочи двойно. Но заради високия процент ваксинирани, смъртните случаи са малко. На седмична база, в 11-милионна Белгия има по 17 починали на ден.      

В Съединените щати са готови да ваксинират децата на възраст от 5 до 11 години. Здравните власти казват, че от началото на пандемията са починали 160 деца в тази възрастова група. След изследване на данните, експертите преценили, че ползите от ваксинирането са много по-големи от негативите.

"За мен ситуацията е ясна - не искаме деца да умират от Ковид, дори да се случва много по-рядко, отколкото при възрастните", каза експертът Аманда Кон.

За ваксинирането на децата е одобрена ваксината на Пфайзер. Процедурата още не е преминала всички фази на одобрение.

А Испания одобри смесването на ваксини. В страната има 2 милиона души, ваксинирани с препарата на Янсен. Здравните власти обявиха, че подсилващите трети дози ще са с ваксините на Пфайзер и Модерна. Досега с бустерна доза се ваксинираха само хората над 70-годишна възраст. Но вече ще има ваксини за всеки, който се е имунизирал преди поне 3 месеца.