Шедьовърът беше открит във външните стени на музея, от който изчезна

Мистерията продължава да витае около "Портрет на дама" на австрийския художник Густав Климт - почти четвърт век след като картината е открадната от музей в Италия, само за да се появи в началото на пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Изработиха огромна картина на Пикасо от шоколад (СНИМКИ)

Все още е неизвестно кой е откраднал произведението на изкуството от 1917 г. и как то се оказва скрито във външните стени на музея. Въпреки това портретът на млада жена с чувствен поглед е част от голяма изложба, посветена на творчеството на Климт, която се открива днес в Рим.

Творбата "Портрет на дама" е открадната от галерията за модерно изкуство "Ричи Оди" в Пиаченца, Северна Италия, през февруари 1997 г. Картината е намерена в двора на същата галерия през декември 2019 г. Месец по-късно, през януари 2020 г., експерти потвърдиха, че случайно намереното произведение на изкуството наистина е изчезналата преди повече от 20 години творба на Климт.

Платиха 16 млн. паунда за картина на Банкси

От днес "Портрет на дама" заедно с други картини, скулптури и рисунки на Густав Климт е във фокуса на експозиция в Музея на Рим в Палацо Браски. Сред тях е незавършеният "Портрет на дама в бяло", който художникът рисува преди смъртта си през 1918 г.

Изложбата, озаглавена "Климт. Сецесион и Италия", ще продължи до 27 март 2022 г., след което ще се пренесе в Пиаченца, където подобаващо ще бъде наречена "Намереният отново Климт".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА