COVID-19 често е съпроводен от повишено образуване на тромби

Прекараната коронавирусна инфекция може да допринесе за преждевременно оплешивяване, каза за ТАСС Татяна Ружнецова, зам.-директор по клиничната работа на Московския научно-изследователски институт по епидемиология и микробиология.

Най-привлекателните плешиви известни мъже (ГАЛЕРИЯ)

"COVID-19 често е съпроводен от повишено образуване на тромби, нарушения в кръвоснабдяването и дисфункция на еднокринната система. Това може да улесни оплешивяването", каза тя.

Руженцова отбеляза, че ако инфекцията протича в тежка форма, тя поразява различни органи и системи, след което е нужен продължителен период на възстановяване.

Учени дадоха надежда на страдащите от косопад

"При леко протичане в много случаи пациентите късно търсят медицинска помощ, понякога остават напълно без лечение. Това може да доведе до развитие на постковиден синдром. Като правило, колкото по-тежко протича заболяването, толкова по-продължителни и по-силно изразени са симптомите на пост-ковидния синдром", каза тя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.