Бананите съдържат витамини А, В6, С и Е

Бананите са изключително здравословни, но също толкова вкусни! Като начало е добре да знаете, че бананите съдържат много важни хранителни вещества и са сред най-популярните плодове в света.

Бананите съдържат витамини А, В6, С и Е, а освен това съдържат минерали като калий, калций, магнезий, фосфор и селен. Нуждаем се от калций и магнезий, за да имаме здрави кости и да не страдаме от безсъние. Проучванията показват, че селенът е свързан с превенция на рак и проблеми с щитовидната жлеза. Калият е от съществено значение за функционирането на човешките и растителните и животинските клетки.

Здравословни храни, които са вредни в големи количества (ГАЛЕРИЯ)

Може би най-много ще ви заинтересува информацията, че в един банан има само около 100 калории, малко протеин и няма мазнини. Ето какво означава за вашето здраве, ако ядете по един банан всеки ден.

Богати на пектин, те могат да контролират кръвната захар след хранене и да намалят чувството на глад. Освен това стойността на гликемичен индекс е около 30 за зелените банани и около 60 за узрелите, което означава, че няма да предизвикат скок на кръвната захар след консумацията им. Това не важи за хората с диабет, които не трябва да ядат много узрели банани, а ако го правят, трябва да следят състоянието си.

Фибрите, които се намират в бананите, със сигурност ще подобрят храносмилането. 

Никое проучване досега не е потвърдило, че бананите повлияват на загубата на тегло, но тъй като те имат няколко съставки, които със сигурност могат да помогнат, те все пак се причисляват и към това. Като се има предвид, че бананът има малко калории и ще ви остави сити за дълго време, лесно е да се предположи, че те не е храна за угояване.

Фибрите, които също съдържа, са свързани със загуба на тегло в няколко проучвания. Бананите, които все още не са напълно узрели, съдържат също нишесте, което ще ви гарантира липса на огладняване.

Нова методика определя цените на плодовете и млякото в училище

Известно е, че бананите съдържат калий, но знаете ли, че те могат да повлияят на здравето на сърцето? Важно е да знаете, че могат и че консумацията на един банан на ден ще защити здравето на сърцето ви.

Повечето хора не получават достатъчно калий в тялото, което може да има пряко влияние върху кръвното налягане и върху различни части на сърдечно-съдовата система. Проучванията дори показват, че диета, богата на калий, може да намали риска от сърдечни заболявания с цели 27 процента.

Източник: БГНЕС