Дружеството има план за обновяването си

Стотици хиляди софиянци могат да останат без отопление. Заради техническото състояние на „Топлофикация София”. Изводът е на американска консултантска фирма. Ден след като Българският енергиен холдинг плати поредния  дълг на „Топлофикация София”, за да не останат столичани на студено още през ноември, дружеството представи доклад за състоянието си. Той е изработен от американски консултанти и предвижда сериозна модернизация в рамките на 3 години и около 800 млн. лв. Търси се обаче откъде ще дойдат парите. 

„Топлофикация” трябва да стане много по-екологично чиста, трябва да може да обслужва клиентите си много по-добре от това, което прави сега и да бъде печеливша”, заяви Александър Александров – директор на „Топлофикация София”.

"Топлофикация София" с план за модернизация

Именно последното се очертава най-сложно за изпълнение. „Топлофикация” остава сериозен длъжник, като има да връща 1 млрд. лв. на различни кредитори. Затова и от Столичната община продължават да искат помощ от държавата за компенсации, както с небитовите потребители на ток.

„Лично за мен е неприемливо в резултат на неработеща регулаторна рамка софиянци и не само софиянци, цялото общество да плаща после някакви задължения на БЕХ”, посочва Дончо Барбалов – зам.-кмет с ресор „Финанси”.

Обяснението за големите дългове - тази година те започнали да се трупат в повече както заради енергийната криза в европейски мащаб, така и заради методиката цената на природния газ да се определя месец за месец. До като това не се промени кой е стопанин на дружеството било без значение. „Чия е собствеността – държавна, общинска, смесена, няма значение ако не се доведе промяна на самия модел”, категоричен е Прошко Прошков – председател на Енергийната комисия в СОС.

БЕХ купи дълга на „Топлофикация София” към „Булгаргаз”

А на фона на очакваните по-високи сметки за парно, държавата се е заела сериозно с това как и цената на тока да не натовари неимоверно джобовете на хората.  „Работим по тази тема, не бих искал да спекулирам нито с цифри, нито с проценти, тъй като има време за вземане на тези решения”, твърди Стефан Янев – министър-председател.

С колко ще скочи тока за бита от 1 януари 2022 ще е ясно в края на годината.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.