Форумът ще се проведе в Рим

Започва първата присъствена среща на лидерите на Г-20 от началото на пандемията. Тя ще се проведе в Рим. Икономическото възстановяване след кризата COVID-19 и промените в климатата са основните теми на форума. Вечният град посрещна лидерите на най-развитите държави при извънредни мерки за сигурност.

6000 полицаи и военни се грижат за сигурността на лидирите, като само над 1000 са американските агенти, дошли специално заради президента Джо Байдън.

Амбицията на западните държави е въглищата да останат в историята на енергийните източници, но това не е лесно постижимо. Затова във вече изтеклия финален документ на срещата се говори за обща цел - ограничаване на глобалното затопляне до градус и половина. Разговорите обаче са помрачени от липсата на лидерите на две от държавите най-големи замърсители с вредни емисии - Китай и Русия. Личните разговори на такива срещи са ключови за решаването на сложни проблеми. Франция и Съединените щати не пропуснаха възможността да затоплят отношенията си, след като Франция загуби сделката за подводници за Австралия в полза на Вашингтон и Лондон.

„Имах впечатлението, че Франция е била информирана много по-отдавна, че сделката няма да се осъществи. Кълна се в Бог, че не знаех, че не сте бил информиран”, каза Джо Байдън.

„Изяснихме важността на Индо-Тихоокеанската-Европейска стратегия и нашето желание да си сътрудничим в региона”, коментира Еманюел Макрон.

Лидерите на най развитите икономики ще координират позиции за високите цени на енергийните източници и глобален минимален данък. Домакинът Италия се похвали с договорка, богатите държави да насочат спешни резерви за бедните страни за приспособяване към климатичните проблеми.

Успоредно на срещата на върха днес се очакват и две големи протестни демонстрации, като не се изключва инфилтриране на провокатори.

Репортер: Антоанета Николова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.