Ако цифрите се запазят, здравната система няма да издържи, смята математикът

„В момента имаме осем поредни дни, в които базовото репродуктивно число е над 1.3. Още шест дни така и всичко приключва. Сега болниците са почти препълнени. Още шест дни с това число означава всеки ден 30% увеличение на хората, които имат нужда от болнична помощ”, заяви математикът проф. Николай Витанов в предаването „Офанзива”.

Математик: До 20 000 нови случая на COVID-19 през декември, ако не затегнем мерките

Според него репродуктивното число първо трябва да падне под 1.3. Ако успее да падне под 1.1, здравната система може и да успее да издържи. Под 1 трябва да бъде базовото репродуктивно число, за да се заговори за разтоварване на лечебните заведения, смята Витанов.

„Сценариите са най-различни и зависят от ефекта на мерките. Платото би могло да е доста ниско. Ако през ноември успеем да устискаме с ниско плато и декември случаите продължат да намаляват, ще можем да изкараме една спокойна Коледа. Ниско плато за мен е под 2000 нови случаи на ден. Лошият вариант е да не се случи тази работа. Най-негативният сценарии е да се пробие всичко и случаите да продължат да растат”, смята той.

Според него ситуацията в страната дава основание да се тревожим. Той прогнозира, че в 11 области заболеваемостта ще бъде над 1000 на 100 000. Очаква се Благоевград да се присъедини към тези области. Единствено в Кърджали ситуацията е по-спокойна и областта може да достигне до червената зона, но не и до тъмночервената.Според него обаче цялата страна е в риск от нарастване на случаите.

Отново висок брой новозаразени и починали с COVID-19

„Когато преди два месеца започнах да говоря за вторичен пик, ме попитаха колко ще станат случаите. Аз не пожелах да кажа точна цифра, но числото беше между 7000 и 7500. В момента пиковата стойност е около 6800. На мен 20 000 заразени на ден ми изглежда твърде много. Тези случаи, които са в портала, са само регистрираните и са само част от заразените. Това са симптомните. Да предположим, че са 2/3 от общия брой. За да достигнем до реалното число, трябва да умножим цифрата по две, което прави около 120 000 или 1/3 от българското население трябва да се зарази в един ден”, обясни той.

Според него мерките ще дадат резултат, но на по-късен етап, след около 2 седмици. Той е на мнение, че ако в края на следващата седмица случаите паднат под 5000, то тогава ще може да се каже, че мерките имат ефект.

„При делта варианта се забелязва повишена заболеваемост в групата между 0 и 19 години. Когато децата тръгнаха на училище, кривата на заболеваемост започна да расте и достигна 500 в тази група. Тя има още накъде да расте. Броят на заразените деца би могъл да се удвои. Затова според мен не е добре да се преминава в присъствено обучение. За мен децата са страшно ценно нещо. Аз не бих пуснал най-ценното си нещо да ходи някъде в пика на пандемията, бих изчакал няколко седмици”, сподели математикът.

Къде може да се ваксинираме през почивните дни в София?

Според проф. Витанов заболеваемостта при децата трябва да падне под 100,  за да се върнат в клас, а общата заболеваемост в страната трябва да е под 1000. Кривата на заболеваемост при възрастните е в застой, добави математика. Той е на мнение и, че тотален локдаун няма да има до изборите.

„До тогава пикът може да премине и броят на случаите да започне да намалява. Аз разбирам тоталния локдаун като забрана за всички да излизат и режим със SMS. Локдаун само за неваксинираните е мярка, която може да се приложи в областите с над 1000 заболели на 100 000 население. В цялата страна обаче едва ли ще се създаде такава ситуация до изборите”, смята проф. Витанов.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.