Ани Салич ни разказва коя е Емили Странгфорд и как е помогнала на България

Тази неделя в „Темата на NOVA” водещата на Новините на NOVA Ани Салич ни разказва за една жена, истинска британска виконтеса, която се е превърнала в лъч надежда за българите след Априлското въстание.

Емили Странгфорд посвещава голяма част от живота си на родината ни. Тя помага на 57 села, сринати и опожарени след Априлското въстание. Изгражда 6 болници и нови домове за над 5000 български семейства.

Интересът на английската благодетелка към България се поражда от съпруга й – лорд Пърси Уилям Странгфорд – секретар на английското посолство в Цариград и убеден българофил. Двамата всячески опитвали да помогнат в борбата на българите за постигане на църковна независимост от Османската империя. Лордът не доживява Освобождението, но завещава любовта си към българския народ на съпругата си.

След смъртта му Лейди Странгфорд започва да събира дарения от британците и сама се заема с възстановяването на мелници и домове, осигурява дрехи, създава и фондация за вдовиците и сираците след Априлското въстание. А най-важната част от нейната благородна кауза е свързана с медицинска дейност и построяването на болници.

Как всички усилия на Емили Странгфорд допринасят за положителната промяна в българското общество в тежките времена на война и болести?  Гледайте във видеото.