Шефът на ООН сподели, че си тръгва от Рим с неоправдани надежди

Проведената в Рим двудневна среща на лидерите на Г-20 не оправда очакванията по въпроса за борба с климатичните промени, въпреки, че все още има надежда, заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Г-20 постигна споразумение за ограничаване на затоплянето с не повече от 1,5℃

„Въпреки че поздравявам ангажимента на Г-20 към търсенето на глобални решения, си тръгвам от Рим с неоправдани надежди. Но, в крайна сметка, те не са загубени окончателно“, написа Гутериш в профила си в Twitter. Сега предстои СОР26 в Глазгоу, за да осъществи целта за недопускане глобалната температура да се повиши до 1,5℃ и да се реализират обещанията в областта на финансите и на адаптирането на планетата и хората, допълни той.

Г-20: Лидерите се договориха за данъците на корпорациите

Една от спънките пред Г-20 по отношение на постигането на глобален енергиен баланс е развитието на производството на електроенергия от въглища. По-специално, развитите страни настояват за незабавното прекратяване на използването на въглища като енергиен източник, но в много държави въглищата заемат значителен дял в енергийния баланс.

 

 

Германската канцлерка Ангела Меркел похвали свързаните с климата заключения от срещата на Г-20, определяйки ги като "добър сигнал" за международната климатична конференция в Глазгоу, предаде ДПА. Меркел отбеляза, че членовете на Г-20 за първи път от 2016 г. съвместно са се ангажирали с Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Лидерите на водещите икономики от Г-20 постигнаха важен напредък за справяне с нарастващата заплаха от глобалното затопляне, заяви италианският премиер Марио Драги, цитиран от Ройтерс.
Той определи срещата на върха като успешна, отхвърляйки критиките на активисти за климата, че Г-20 не е направила достатъчно. По думите му за първи път всички страни от Г-20 са се съгласили, че е важно да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, което според учени е от съществено значение, за да се избегне катастрофа.

 

 

Американският президент Джо Байдън призова останалите световни лидери да предприемат действия за намаляване на проблемите със снабдяването и да предотвратят тяхното възникване в бъдеще. Британският министър-председател Борис Джонсън заяви, че глобалните усилия за борба с климатичните промени биха се провалили, ако не бъде постигнат успех в преговорите на конференцията КОП26 в Глазгоу.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС