Това се случва след слабите резултати на партията му на местните избори

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка. Решението идва след слабите резултати на партията му на местните избори. Оставката беше предшествана от месеци на спад в рейтинга на премиера заради последиците от пандемията.

Решението на Зоран Заев изненада едни, за които оставката е била ненужна. За други тя представлява рядка стъпка на политическа смелост. Според трети, тя е логично действие, след като Заев обяви намерението си преди вота.

„Уважаеми граждани, позволете ми от името на СДСМ и целия ни народ да честитя на нашите опоненти победата на местните избори. Поемам отговорност за развитието на политическите събития, включително резултатите от тези избори. Подавам оставка от поста премиер и председател на Социалдемократическия съюз на Македония”, заяви Заев. 

Партията на Зоран Заев губи кметската битка в Скопие, Охрид и Битоля

Социалдемократическият съюз на Зоран Заев загуби местните избори в Скопие, Битоля, Охрид и други големи градове на страната. Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ спечели в 40 общини, включително и Скопие. Там кмет ще бъде Данела Арсовска, с почти 55% от гласовете. По време на кампанията управляващите социалдемократи я обвиниха, че има и българско гражданство. От опозицията призоваха за нови парламентарни избори.

„Опозиционният блок ще спечели огромна победа на следващите парламентарни избори, които има голяма вероятност да бъдат предсрочни”, обясни лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Зоран Заев обаче не смята, че трябва да има предсрочни парламентарни избори и търси опит за нов кабинет със същото мнозинство. Жителите на Скопие смятат, че пред Заев не е имало друга възможност.

„Мисля, че причината е в лошата му политика като цяло, както външна, така и вътрешна”, обясни жителят на Скопие Искра Наумовска.

Втори тур на местните избори в Северна Македония

„Преди втория тур на изборите Зоран Заев каза, че ще подаде оставка и мисля, че това беше стимулиращ фактор за избирателите, недоволни от правителството, да излязат и да гласуват”, смята жителят на Скопие Боян Блажевски.

Заев смята, че е успял да създаде добри отношение с всички съседи на Северна Македония и е успял да вкара страната в НАТО. Преговорите за евентуално присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз обаче все още са в застой.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.