Украйна е с едно от най-ниските равнища на ваксинация

В украинската столица Киев са в сила нови, по-строги мерки с цел овладяване ръста на новите случаи на коронавирус, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че подобна тенденция се наблюдава в много други страни от Източна Европа на фона на ниското равнище на ваксинацията в региона.

COVID-19: Въвеждат строга карантина в Киев

При влизане в ресторанти, кафенета, развлекателни обекти, фитнеси и молове жителите на Киев вече трябва да представят ваксинационен сертификат или доказателство за отрицателен тест за COVID-19. Работещите в подобни обекти трябва да са ваксинирани.

Общинските власти заявиха, че специални екипи ще следят дали тези ограничения се спазват в градския транспорт, тъй като те ще важат и за него.

Към днешна дата установените случаи на заразяване с коронавирус в Украйна са 2,94 милиона. 68 027 човека са починали. Само 7,4 милиона души или по-малко от една пета от около 41-милионното население са напълно ваксинирани.

Административният съд в София отхвърли десетки жалби срещу COVID мерките

Украинското правителство направи ваксинацията задължителна за някои категории държавни служители. Властите се надяват новите мерки да доведат до ускоряване на кампанията.

Русия също наложи строги противоепидемични мерки, след като ежедневната смъртност от ковид достигна рекордни равнища.

В Полша, която също граничи с Украйна, общият брой на случаите на заразяване с коронавирус надхвърли прага от 3 милиона.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА