Лидерите на повече от 120 държави участват във форума в Глазгоу

„Сега или никога“ за справяне с климатичните промени са най-често повтарящите се думи на днешния първи ден на Конференцията на ООН в шотландския град Глазгоу. Лидерите на повече от 120 държави участват във форума с ясната цел, че трябва да работят заедно за да постигнат целите си, основната от които е задържане на глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий, за да се избегне климатична катастрофа. 

За Деня на страшния съд говори британският премиер Борис Джонсън при откриването на конференцията. 

"Човечеството отдавна пренебрегва часовника на изменението на климата. На света му остава една минута до полунощ на този часовник на Страшния съд и трябва да действаме сега", каза Джонсън на церемонията по откриването. Той направи препратка към Джеймс Бонд, чиито филми често завършват с обезвреждане в последната минута на взривно устройство, за което е привързан и което може да унищожи човечеството.

„Днес ние сме в същото положение мои приятели, световни лидери, като Джеймс Бонд. Трагедията е, че това не е филм и пагубото устройство е истинско“.

Това, че няма време и трябва да се действа незабавно и дружно се превърна в лайтмотив на деня. Генералният секретар на ООН Антоние Гурериш:

"Стига сме се отнасяли жестоко с животните. Стига сме се убивали с въглерод. Стига сме третирали природата като тоалетна. Стига сме горили, сондирали и копали мини все по-дълбоко. Така копаем собствените си гробове!"

Известният естественик сър Дейвид Атънбъро, заяви, че живите днес и следващото поколение ще съдят за тази среща по това дали световните лидери са изпълнили поетите ангажименти и са започнали да намаляват емисиите на вредни газове:

„Ако работим разединено, ние имаме достатъчно мощ да дестабилизаме нашата планета, но със сигурност, ако работим заедно, ние сме достатъчно силни да я спасим“.

Американският президент Джо Байдън обеща да съкрати емисиите на вредни газове на на страната му с повече от гигатон до 2030 година. „Ще кажа на Америка, че изменеинето на климата е свързано с работни места и хората, които ще сздадат следващото поколение енергия“, доълни Байдън.  

Принц Чарлз наблегна на факта, че за справянето с климатичните проблеми е нужно значително финансиране и привличането на частния сектор за тази кауза е разковничето за успеха. На срещата не присъстват лидерите на Китай и Русия, едни от най-големите световни замърсители. България е представена от служебния премиер Стефан Янев. По програма той трябва да направи изявление утре.

На събитието обаче не присъстват лидерите на някои от най-големите замърсители в света като китайския лидер Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин. 

Говорейки пред Би Би Си, докато световните лидери се събират в шотландския град Глазгоу за Конференцията на ООН за климатичните промени, Борис Джонсън изтъкна, че е нужно да се пристъпи от „намерения към действия“. Той допълни, че според него тази среща е „критичен момент“ и че все още има несигурност какъв ще бъде крайния резултат.

За първи път британският премиер потвърди, че не иска да види разработването на проекта за нова каменовъглена мина в графство Къмбрия. 

Борис Джонсън обеща да отпусне допълнително 1 милиард паунда през следващите 4 години в помощ на развиващите се държави. Правителството по-рано бе критикувано за орязването на помощите за чужбина тази година. Властите вече признаха, че развитите икономики няма да изпълнят напълно обещанието си от 2009 година да заделят годишно по 100 милиарда долара за по-бедните страни да се борят с климатичните промени.

Загрижеността на Борис Джонсън за изхода от форума в Глазгоу бе споделена тази сутрин от външния министър Лиз Тръс. Тя каза за „Скай нюз“, че очаква много напрегнати преговори между световните лидери с твърде неясен резултат.

По повод на отсъствието на лидерите на Китай и Русия Тръс заяви, че двете страни са изпратили високопоставени делегации на срещата.

Източник: БНР