Измамниците са заловени

Откраднаха над 100 000 лева от сметките на пловдивски бизнесмен. Липсата била установена преди дни, а разследващите успели да хванат както измамниците, така и голяма част от парите.

Чрез IP адрес от Германия крадците проникнали в компютрите на пловдивско търговско дружество. Вътре открили запаметени паролите за онлайн банкиране и пренасочили част от парите на дружеството по други банкови сметки.

Задържани са трима мъже. За организатор е сочен мъж от Варна. Другите двама са от Шумен и Обзор. Те са освободени под парични гаранции от 5000 лв. и със забрана да напускат страната.

Разкриха измама за над 30 милиона лева в Пловдив

„На 26 октомври в отдел “Икономическа полиция“ беше депозирансигнал от управител на търговско дружество в Пловдив, че без негово знание и съгласие от банковата сметка на дружеството са извършени парични преводи - четири броя. Единият бил към Германия, два към физическо и юридическо лице в Шумен и един превод към неговата лична сметка от фирмената банкова сметка към неговата сметка”, заяви комисар Славчо Алексиев, началник на „Икономическа полиция“- Пловдив.

 

 

„В хода на разследването става ясно, че е проникнато в компютърната система. При извършени претърсвания са намерени част от парите”, обясни Галин Гавраилов, зам.-окръжен прокурор на Пловдив.

Георги Гарабетов е измаменият пловдивски бизнесмен, от чиято банкова сметка са източени над 100 хиляди лева. Мъжът е собственик на един от големите хлебозаводи в Южна България. Сутринта на 26 октомври с изненада установил, че без негово разрешение от сметката на фирмата са извършени 4 парични трансфера, два от които в евро.

„Около 52-53 хил. лева източват с нареждане към фирма в един превод. Другият превод е към физическо лице. Теглили са парите на каса, в клон в Шумен. Теглени са на три пъти със заявка на каса, както и казват „мулетата“. Другият превод, който е също много голям е 25 хиляди евро и е пратен в Германия”, разказва Гарабетов.

Хакерите, които бизнесменът твърди, че не познава, умишлено са извършили и трансфер от фирмата към личната му банкова сметка.

„За да могат после да ползват дебитната ми карта, от която има поне 8 превода по интернет към някакъв сайт. И са източили 4 хиляди лева. Другите вече ние ги спряхме”, добавя Гарабетов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.