Tе могат да се използват като допълнителна защитна мярка

Австрийската армия успешно е обучила две кучета да надушват COVID-19, съобщи Ройтерс. През последните месеци опитът от Тайланд до Великобритания показва, че кучетата могат да използват успешно мощното си обоняние, за да засичат коронавирусa с висока степен на точност. Това означава, че те могат да се използват като допълнителна защитна мярка на събития със събиране на много хора и на гранични пунктове.

В Румъния обучават кучета да откриват хора с COVID-19

Летища във Финландия и Чили от миналата година използват кучета като част от скрийнинга за COVID-19 на пристигащите.

Австрийските власти вече са приключили успешно обучението на белгийска овчарка и на ротвайлер да надушват заразата, като кучетата са надушили повече от 3 000 проби, включително от използвани предпазни маски за лице, като успеваемостта им при засичане на заразата е „доста над 80 на сто”, каза министърът на отбраната Клаудия Танер.

Учени: Кучетата са способни да откриват COVID-19 в пот

Кучета с предишен опит в надушване на други следи се нуждаят от специално обучение в рамките на около две седмици, за да започнат да разпознават проби с COVID-19 и още три месеца за пълно обучение, каза ръководителят на армейския център за обучение на кучета полк. Ото Копич.

Австрия засега няма планове да използва масово обучени кучета да разпознават коронавируса, но възнамерява да обучи специалисти в други страни как да тренират служебни кучета в тази сфера, каза Танер.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА