Все още има места в общинската болница

 Досегашният оазис на картата на заболеваемостта у нас- Кърджали, е на прага за влизане в червената зона с 244,43 болни на 100 хиляди души. 

"От началото на ваксинационния процес има ритмичност на ваксинациите. Средно около 300 човека на ден минават за поставяне на доза. След заповедтта на здравния министър се отчита и повишен интерес, като на ден желаещите вече са около 400 души", обясни главният секретар на РЗИ-Кърджали Петя Папазова. 

През последните дни броят на заразените с вируса пациенти, които постъпват за лечение в общинската болница "Д-р Атанас Дафовски" се увеличава, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Тодор Черкезов. Само през вчерашния ден новите постъпили пациенти са 9, а през последните 14 дни се наблюдава около 10% ръст на новопостъпващите. 

Началник на COVID реанимация: От 10 души само 1 пациент бива изписан

"Болницата има осигурени 85 легла, което са 25% от нейния леглови фонд за лечение на пациенти с COVID-19. Цялата тежест за болничното лечение обаче пада върху общинската болница, тъй като тук е единствената реанимация в областта. Все още имаме 17 свободни легла. Имаме план, по който действаме, вероятно ще се наложи да разкрием нови легла. Най-големият проблем обаче са медицинските специалисти, които са изтощени", допълни директорът. 

COVID-19: Само две области са извън тъмночервената зона

Общинската болница в Кърджали ще приеме всички нуждаещи се от лечение пациент, като за момента няма да бъдат връщани такива, каза още проф. Тодор Черкезов. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: iStock