Той е открит в карго пратка от Латинска Америка

Течен метамфетамин на стойност около 11 млн. лева е бил заловен на летище София  в карго пратка, пристигаща от Латинска Америка. Наркотикът, открит от служители на отдел „Борба с наркотрафика”, е установен след тестове на 450 бутилки с течна ванилия. Количеството метамфетамин е около 450 литра, което на черния пазар може да достигне цена до 40 млн. лева. 
 

 

След издирвателни действия е задържан получателят на пратката, иззети са лаптопи и телефони. Арестуваният е с повдигнато обвинение. Грози го наказание от 10-15 години затвор и глоба до 200 000 лева.

Властите определиха акцията като „интересна” и подчертаха, че по-голямо количество от този вид дрога до момента е залавяно само веднъж - в Австралия. „Разследването на този вид престъпления се характеризира с особена сложност. Става въпрос за международен елемент в извършването на деянията. Целта ни е да изясним всички съпричастни”, обясни наблюдаващият прокурор Иван Кучиев.

Снимка: СГП

Метамфетаминът е наркотик от групата на стимулантите. Основните производители са Мексико и Иран, а в Европа - Белгия, Холандия, Чехия и Полша.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.