За улеснение на избирателите няма да има трета страница за избор на депутати

Двете електронни бюлетини за гласуване с машина -  за президент и вицепрезидент и за народни представители, ще са разположени на по две страници на екраните. Това решиха от Централната избирателна комисия.

За улеснение на избирателите няма да има трета страница за избор на депутати. Шрифтът ще е еднакъв и за двете гласувания на машината.

Решението ще доведе до разминаване при електронната и хартиената бюлетина при визуализирането на преференциите, които ще са различни като брой на ред. ЦИК реши, че при този вариант съответствието между двата вида бюлетини е най-близко.

Изборно напрежение: Трябва ли да се броят всички разписки от машините?

Заместник-председателят на Комисията Росица Матева припомни, че на 4 април и на 11 юли електронната бюлетина е изглеждала като сегашната и коментира: "Не съм разбрала някой избирател да се е затруднил да намери в кръгчетата номера на кандидата, за когото иска да гласува. Дали са на един, на два, на три, на пет реда, или по 3, по 5 кръгчета, няма никакво значение. Избирателят трябва да запомни номера на кандидата, подреден в листата, за да гласува за него, след като е дал вота си за съответната партия и коалиция, която го е издигнала".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БНР