Седемдневната заболеваемост достигна стойности от май

Германия преживява „масова” пандемия сред неваксинираните, заяви в сряда министърът на здравеопазването Йенс Шпан. На този фон той призова за по-строги действия за овладяване на заразата.

„В момента преживяваме основно пандемия сред неваксинирани и тя е масова. В някои региони в Германия леглата за интензивно лечение отново са на изчерпване”, каза Шпан пред репортери.

Хванаха пристигащ от България германец с фалшив зелен сертификат

През последните седмици Германия се бори с четвъртата вълна на COVID-19, при която 7-дневната заболеваемост достигна високите стойности от май. За изминалото денонощие в страната са регистрирани 20 398 случая, съобщи в сряда институтът „Роберт Кох”, а 194 души са починали.

Повече от 66% от населението е напълно ваксинирано, но Шпан изрази недоволство, че усвояването на ваксините се е забавило и че значителна група от хората на възраст от 18 до 59 години остават неваксинирани.

COVID-19: На фризьор в Гърция - само с отрицателен антигенен тест

Той също така призова за по-строги проверки в заведенията или на събитията, при които да бъдат допускани само тези, които могат да докажат, че са ваксинирани, че са се възстановили от COVID-19 или че наскоро са имали отрицателен тест.

Според него в някои силно засегнати региони достъпът трябва да бъде ограничен до тези, които са напълно ваксинирани или могат да докажат, че са се възстановили - система, известна като 2G в Германия.

„Това няма нищо общо с натиск за ваксиниране, а с избягването на претоварване на здравната система”, каза министърът. Последната му препоръка беше за по-голям натиск за подсилващите ваксини, като заяви, че сегашното темпо е „недостатъчно”.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС