Молба за помощ служителите на лечебното заведение отправиха в сряда

Търсят се доброволци! С този апел отправиха в сряда медиците от Военномедицинската академия към всеки, който би могъл да им помогне в борбата с COVID-19. Освен от студенти по медицина, по здравни грижи и специализанти, в болницата имат остра нужда и от доброволци, които да помагат със санитарно-хигиенната дейност. Ден по-късно над 30 желаещи са откликнали на призива. 

Лили Иванова е студент по медицина и е доброволец в болницата вече над година и половина.

„От името на ръководството на ВМА искам да благодаря за помощта, която наистина е важна за нас. Не е нужно хората да бъдат медицински лица, за да помогнат на екипите”, обясни тя.

ВМА търси доброволци в борбата с COVID-19

Сред заявилите готовност да се включат в подкрепа на медиците са инженери, адвокати, готвачи и учители.

„Всеки, който има желание, наистина може да ни помогне и ще оценим това”, добави Иванова.

Желаещите, които не са медицински лица, ще се включат в хигиенно-санитарната дейност и ще помагат на болните, като ги хранят или просто си говорят с тях. От студентите по медицина ще се очаква да помагат на сестрите и лекарите. Лили, например, приема пациенти, оформя документи и се грижи за пациентите.

„Беше ме страх, най-вече от това да не заразя семейството си. Това е динамична и интересна специалност за мен. А тези хора се нуждаят от помощ. Не съжалявам за решението си”, сподели доброволецът във ВМА.

Всеки, който има желание да помогне на екипите на болницата, може да пише на е-mail: vma@vma.bg. Няма фиксирано работно време и всеки може да се включи, когато пожелае.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.