Очакванията са световните запаси на зърнени култури да се свият

Световните цени на хранителните продукти скочиха до 10-годишен връх през октомври, обяви ООН, предава АФП.

Между 7 и 10 лв. е разликата в потребителската кошница спрямо миналата година

Световните запаси от зърнени култури са на път да се свият, пише още изданието. Организацията по прехрана и земеделие съобщи, че нейният индекс на цените на храните, който проследява промените в международните стойности на кошница от хранителни стоки, е нараснал с три процента през месеца до 133,2 пункта.

Третото поредно месечно повишение на индекса го доведе до най-високото му ниво от юли 2011 г. насам. Подиндексът на растителните масла се повиши с 9,6% до исторически максимум. Подиндексът на зърнените култури се повиши с 3,2 %, което се дължи на петпроцентното увеличение на цените на пшеницата, тъй като наличностите се свиват поради намалената реколта в основните страни износителки.

Увеличение в цените на основните хранителните продукти у нас

Междувременно ФАО съобщи, че въпреки очакваното нарастване на общото производство на зърнени култури с 0,8 % през тази година до рекордно ниво, световните запаси се очаква да се свият, тъй като потреблението се увеличава с 1,7 % поради ръста на населението и по-голямото използване в селското стопанство и промишлеността.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС