Вижте прогнозите на специалистите

Обширна зона, наситена със серен диоксид от изригването на вулкана Кумбре Виеха, ще премине над Балканския полуостров, сочат прогнозите на Европейската мониторингова система “Коперник”. Вулканичната активност на остров Ла Палма генерира огромни количества от този газ, които теченията отнасят на хиляди километри.

Прогностичните модели на системата “Коперник” показват, че серният облак се очаква да премине над България в петък и събота. Благодарение на преноса на топъл въздух от Средиземноморието, той се движи от запад на изток, като опасната концентрация е на височина около 5 000 метра. По-ниско, на 1500 метра безцветният газ, сочен за опасен атмосферен замърсител е със значително по-ниски нива, сочат данните.

За хората пряка опасност по нашите географски ширини няма. Данните на “Коперник” сочат, че в ниските атмосферни слоеве концентрацията на серен диоксид в резултат на вулканичното изригване е нищожна. При формирането на валежите по-високо в атмосферата обаче, е възможно серният диоксид да увеличи киселинността.

В събота прогнозите обещават сухо време почти над цялата страна. На изолирани места, най-вече в Северозападна България, все пак може да превали. А наличието на серен диоксид би могло да породи киселинен дъжд. Според експерти, заради големите разстояния и силните ветрове във високите слоеве на атмосферата концентрацията на серен диоксид над Балканите ще е пренебрежително ниска, за да създаде притеснения за човека.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.