В областта са станали 86 произшествия с камиони за период от 5 години

Акция в цяла Бургаска област за проверка на тежкотоварните камиони. Екипи на КАТ проверяват дали тировете  са претоварени. Тя започна след двете изключително тежки катастрофи в Айтос в рамките на една календарна година. Анализът на МВР показва, че в областта за последните 5 години в областта са станали 86 ПТП-та с участието на камиони с товар между 18 и 40 тона. Загинали са 17 души, включително деца, а 117 са ранените. Има и образувано досъдебно производство срещу няколко фирми. 

СЛЕД КАТАСТРОФАТА: Започна оглед на опасния участък край Айтос

"От извършените авто-технически експеризи по досъдебните производство за този 5 годишен период е установено,че една от причините довела до тяхното настъпване  е претоварването на товарните камиони. Това обстоятелство в голяма степен е способствало за настъпване на катастрофите, чрез причини прегряване на спирачната система, влошаване на пътното поведение на превозното средство и загуба на контрол от страна на водача на автомобила", заяви старши комисар Калоян Калоянов- директор  ОД МВР- Бургас.

Започват процедури за изграждането на обходен път на Айтос

"Разпитани са множество лица в качеството на свидетели. Извършени са 13 претърствания, обхванали 3 населени места, а именно град Бургас, град Карнобат и Несебър", посочи окръжният прокурор Георги Чинев.

Отделно са нанесените щети върху пътните настилки. Сумите за възстановяването им, по данни на МВР, надхвърля 41 милиона лева. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.