Лидерът на ГЕРБ говори за машини, внесени извън поръчката

228 машини за изборите, извън поръчката между ЦИК и „Сиела Норма”, се намират в карго склад. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който направи изявление пред склада и определи случилото се като „Костинбродски сценарий”. Обясни още, че ЦИК е изпратила запитване до ДАНС как машините са внесени.

„Складът, в който трябва да се съхраняват машини купени, платени, по договор, заплатени от данъкоплатците - да бъдат охранявани, твърдя, че има 228 машини повече. Твърдя, че извън тези машини, има 228 някакви други, които са дошли тук, минали са през митниците и са в същия склад, където трябва да са останалите машини - узаконени”, уточни Борисов. 

„228 машини по хиляда гласа правят 228 000 гласа - една парламентарна група. Неслучайно едни партии - едната от тях се врътна, когато искахме да се броят така наречените контролни талони от машините”, добави още той.

„С тези машини могат да правят, каквото си поискат. Само да не излязат с номера, че са я за Грузия, я за Албания, я за резервни части. Те нямат работа в този склад, ако всичко е коректно и честно”, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

„Последното, което ЦИК казва е: „Не е известно тяхното предназначение”. Прави впечатление защо при белите машини ще докарат 228 черни”, добави Борисов.

„За мен изборите вече са компрометирани. 228 машини, извън обществената поръчка, се появяват със същия клас, които са абсолютно идентични”, смята лидерът на ГЕРБ. 

„Движението тук започна, когато пуснахме прессъобщението днес. Аз обаче пратих хора тук да снимат”, каза още Борисов. 

От ГЕРБ показаха направени снимки пред склада

Информацията за машините той обясни, че е научил от висши служители на МВР, възмутени от поведението на министър Бойко Рашков.

Томислав Дончев увери, че целта на изявлението не е да се всява недоверие в предизборния процес, а да бъдат зададени въпроси и да се получат отговори. Даниел Митов коментира допълнителните машини и решението на съда да се отмени броенето на разписките.

228-те машини, за които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че може да се използват за манипулация на вота, са собственост на фирмата доставчик „Сиела Норма”. Те са транспортирани у нас заедно с други над 800 устройства, които ще бъдат инсталирани в избирателните секции на 14 ноември. Допълнителните машини са по друг договор на доставчика. Това разкриха неофициално за NOVA източници от МВР. Те са категорични - допълнителните бройки се съхраняват в отделен контейнер на същото място, както и поръчаните за изборите.

От „Сиела Норма” са поискали 228-те машини да бъдат преместени в друг склад, но от ГД „Жандармерия” са отказали, тъй като първо трябва да се провери дали те не са лицензирани за вота следващата неделя. Сигнализирани са ЦИК, президента и премиера, както и ДАНС. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.