От ГЕРБ попитаха чии са тези устройства за вота

Казус с машини за гласуване предизвика напрежение днес. На извънредна пресконференция от ГЕРБ попитаха чии са 228 устройства, които са извън поръчаните от държавата допълнителни 1 600 за изборите на 14 ноември.

Според източници на NOVA фирмата доставчик твърди, че машините са предназначени за други държави. Те са били натоварени в отделен контейнер и за съществуването им са уведомени както Централната избирателна комисия, така и Жандармерията, която отговаря за съхранението на машините за вота. От фирмата доставчик обясниха, че имат сключен договор с ЦИК, съгласно който нямат право да изнасят данни.

Събота следобед - от ГЕРБ заподозряха „Костинброд“ 2. Лидерът на партията и нейни членове се събраха пред склада, в който се съхраняват машините за вота. От там обявиха, че вътре има нелегални устройства.

„Има 228 някакви други машини, които са дошли тук. Минали са през Митниците, дошли са тук и са в същия склад, където трябва да са узаконените”, посочи Бойко Борисов.

Машините, по думите на Борисов, са същите като тези, с които ще гласуваме на 14-и ноември. „Докарани са същите машини - същият вид, същият софтуер, абсолютно идентични, същите куфари”, уточни той. 

Информацията на ГЕРБ идвала от техни източници. „Висши служители на МВР, възмутени от лъжите на Бойко Рашков вчера”, каза лидерът на партията.

Като доказателство от ГЕРБ показаха и писмо на Централната избирателна комисия, в което се посочва, че у нас има и машини извън официално договорените. „Последното, което ЦИК казва е: „Не е известно тяхното предназначение”, заяви Борисов.

От партията пресметнаха и какви могат да са последствията. „228 машини по 1 000 гласа правят 228 000 гласа – една парламентарна група”, смята лидерът на ГЕРБ, който посочи, че не може да каже в чия полза ще работят машините, но със сигурност не били за неговата партия.

Според ГЕРБ вече е имало опит машините да бъдат прикрити. „В момента, в който пуснахме прессъобщението до медиите, дойдоха коли и започнаха да изнасят кашони”, поясни Борисов.

От партията подозират и какво може да е обяснението на властите. „Само да не излязат сега с номера, че са я за Грузия, я за Албания, я са за резервни части”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Все пак - ако са сбъркали, от партията обещават да си признаят. „Ако не е вярно, ако не са дошли 228 машини, ще направим едно голямо извинявай тук”, заключи Борисов.

Чии са машините и какво знаят властите

На запитване на NOVA от ДАНС уведомиха, че още вчера са получили писмо от ЦИК по казуса и вече са изпратили становище по него. Източници на NOVA от службите поясниха, че от началото на месеца фирмата вносител „Смарт систем интернешънъл” е уведомила ЦИК, че освен 1 600 машини, които са нужни за изборите у нас, ще внесат още 228 устройства - предмет на друг техен договор. Наши източници твърдят, че машините са предназначени за износ към Албания и за демонстрация към грузински представители. Всички машини се транспортират заедно и под засилена полицейска охрана, защото „така било по-надеждно и по-удобно”. Ден, след като ЦИК са информирани, твърдят източниците на NOVA, те отговарят на фирмата вносител, че двата типа машини трябва да бъдат складирани на различни места, макар и в един и същи склад. След като контейнерите бъдат разтоварени серийните номера на машините, които не са нужни за изборите у нас, трябва да бъдат предоставени на службите.

ЦИК, МВР, ДАНС, Жандармерията, премиерът и президентът са информирани, когато от фирмата са поискали да изнесат ненужните машини в друг свой склад. Отношение по темата взеха и от Държавната агенция „Електронно управление”. В писмена позиция уведомяват, че 1 600-те машини, които ще се използват за вота, са били сертифицирани по надлежния ред. Представителство е имало на всички парии и международни наблюдатели. Претенции от никоя страна е нямало.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.