Това заяви говорителят на ЦИК в „Карай направо”

Хората са изморени от избори. Предстоящият вот на 14 ноември е третият пореден за тази година. Това каза в „Карай направо” говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева, която се надява това да бъде разбрано от политиците.

По-особеното, по думите ѝ обстоятелство е, че ще се гласува на една машина и за двата вида избори. „Нямаме достатъчно устройства в страната, за да предвидим във всяка секционна комисия да има по две машини. На едната да се гласува за президент, а на другата за парламент”, добави Матева.

С оглед по-бързия процес на гласуване от ЦИК са взели решение и са обединили избирателните списъци. „Изборният кодекс казва, че когато имаме вот 2 в 1 за президент и Народно събрание - разбира се, изискванията към избирателите са едни и същи. Трябва да има два избирателни списъка за всеки вид избор, но ние ги обединихме”, разясни още говорителят на Комисията.

Матева отново напомни, че зелен сертификат или изследвания няма да се изискват нито за членовете на комисиите, нито за гласоподавателите. „ЦИК смята, че с административни мерки не могат да бъдат ограничавани избирателните права”, посочи тя.

Зам.-председателят на ЦИК призова всички избиратели под карантина да подават заявления, за да бъдат сформирани секционни избирателни комисии. Срокът за това е до 10 ноември. „Ако се подадат минимум седем заявления се съставя подвижна комисия”, уточни Матева.

Тя отчете, че броят на заявленията от наши сънародници в чужбина са по-малко. Матева обаче отдава това на факта, че ЦИК обяви повече места, където ще бъдат образувани автоматични избирателни секции. „Избирателят знае, че ще има секция на мястото, където живее”, добави говорителят на Комисията.  

Относно решението на ВАС да не се броят контролните разписки тя каза: „Съдът каза, че при това контролно преброяване резултатът е само информативен. И в момента за тези избори модифицирането на софтуера е възложено на „Сиела Норма”.

Мнението на Матева е, че държавата трябва да притежава правата върху софтуера. „Ние като ЦИК се опитваме и предвиждаме всички възможни начини да бъде гарантирано, че в софтуера няма да има вмешателство”, добави тя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.