Той си отиде на 1 ноември

На 1 ноември в Деня на будителите си отиде един от живите класици на България - графикът Галилей Симеонов. То е сред онези велики българи, които си отиват тихо. Негови са едни от най-емблематичните портрети на Левски, а в дома му чест гост е Радичков, с когото са съученици.

„В едно селце, в етрополската околия, това лице се е заклело тогава, че в неговите детски години, той някъде е видял Левски. Трябва да е бил съвсем младо момченце, но бил много впечатлен и му изпели една песен „Отдавна ли си моме ле калугерица станала“. И казва: „Аз го видях в гръб, почти нямах спомен от лицето му, но изслушах тази песен, което е най-великото в моя живот. Заклех се, че никога няма да се отлепям от това лице”, разказа неотдавна в интервю за NOVA той. 

Почина художникът Галилей Симеонов

Професорът, талантът, художникът. От ръцете му сякаш излизат снимки, а не рисунки. Толкава истински образи. И всичко това през последните 30-40 години го прави там, в родния си дом, в монтанското село Гаврил Геново, вдъхновен от природата и хората. „Много ми е хубаво, потопен съм като в някакво огромно пространство, което избива в разни посоки, в двора ми“, сподели тогава още проф. Симеонов. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.