Следващата голяма цел е отваряне на монумента за посетители

Продължават усилията по спасяването на паметника на връх Бузлуджа. Две години доброволци събират средства и реставрират монумента. Благодарение на усилията им уникалните мозайки бяха спасени и защитени преди началото на зимата.

Звезди събират пари за реставрацията на паметника Бузлуджа

Мозайките на Бузлуджа, разположени на 1000 кв. м, са най-голямото пано от такъв вид в Европа. Състоянието им обаче беше катастрофално, а за съхранението им бяха изградени предпазни съоръжения около тях.

„Преди две години мозайките бяха в критично състояние, буквално се разпадаха, имаше реален риск, да ги загубим безвъзвратно. Сега сме изключително щастливи, че мозайките и в двата кръга са стабилизирани и предпазени от защитния навес. Успяхме да завършим навреме преди зимата”, обясни Никифор Харалампиев, главен асистент в катедра „Реставрация” на Националната художествена академия.

Само за външния мозаечен кръг са използвани 600 кв. м. специализиран текстил, който да предпазва паната от вятър и влага.

Министерство на културата: Бузлуджа все още не е недвижима културна ценност

 

 

„Тази мярка е вече доказана, тъй като по вътрешните мозайки, които бяха покрити с навес миналата година, нямаме никакви нови разрушения. Да избегнем циклите на измръзване и размразяване на водата вътре в структурата на мозайките, което е от най-разрушителните процеси, водещи до загуба на значителни части от тях”, обясни още Харалампиев.

Състоянието на мозайките през зимата ще се следи онлайн, за което помага и поредният доброволец. Средствата за изграждане на защитните съоръжения са набавени по време на кампанията „Осинови мозайка“, в която се включиха над 10 организации и личности.

Следващата цел е отварянето на монумента за посетители. Ежедневно стотици от цяла България, независимо от метеорологичните условия,  идват на Бузлуджа, за да видят монумента. Голямата цел на екипите по съхранението, в които са включени и международни експерти, е да бъде възстановен покривът над Монумента „Бузлуджа”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.