От БАЗ и СЗБ разпространиха позиция до медиите

Две седмици след въвеждането на "зеления сертификат" 94 на сто от ресторантьорския бранш е поставен на колене. Условията по въвеждането му, нямащи нищо общо с това, което бе обещано от служебното правителство към бизнеса, вече принудиха хиляди собственици в цялата страна да затворят своите обекти, се казва в позиция на Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ и Съюза на заведенията в България /СЗБ/, изпратена до медиите в страната.

Седмици наред заведенията в Казанлък остават празни

Двете организации припомнят, че над две трети от представителите на бизнеса са настоявали в национално допитване за издаване на сертификати при положителен тест за антитела, за безплатни тестове, въвеждане на "зелени сертификати" за всички търговски обекти, държавни и общински служители, "зелените сертификати" да важат, когато страната ни е в тъмночервена зона на заболеваемост, както и за решаване на проблемите с хора, на които заради придружаващи заболявания, не е препоръчително поставянето на ваксина. От двете организации напомнят, че предложенията не са били приети и настояват за спешни действия от страна на държавата. От БАЗ и СЗБ посочват, че няма да организират протест седмица преди изборите, за да не бъде определен като политически.

Защо собственик на заведение не подкрепя протестите на ресторантьорите

"Затова настояваме за спешни действия от страна на държавата. Не ни интересуват вашите политически игри и популизъм. Не ни интересува колко ви е страх да вземете едно или друго решение, което знаете, че е правилно, но нямате интереси, лични интереси да го направите. Имате пет точки за изпълнение. Три от тях на томбола да изтеглите, ще спасите хиляди хора, заети в сектор туризъм. Очакваме действия, дами и господа, а не поредното тупане на топката. А дали ние имаме механизъм да ви противодействаме - да, отново можем да излезем на протест. Вероятно в по-различна форма, тъй като "разходките по центъра" изглежда не дават резултат, а във вашите очи те не са заплаха. Дали ще го направим сега - не, няма. Няма да организираме нито един протест седмица преди изборите, защото вие отново ще кажете, че е политически. А знаете ли как звучи това в ушите на собственик на фалиращо заведение? Знаете ли как звучи това в ушите на барман, сервитьор, готвач? Цинично, разбира се! Никога повече не си позволявайте да квалифицирате протести на бизнеса, протести с конкретни икономически искания, като политически", се казва в позицията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.