От партията все още очаквали отговор за 228-те машини на склад

От партия ГЕРБ направиха демонстрация на това как избирател може да гласува с една машина два пъти, и то за един и същи вот. Членове на партията обясниха, че в методическите указания на ЦИК пише, че човек няма право да гласува втори път, ако вече е дал своя вот и се е подписал. Но ако не се е подписал, той има право да поиска второ гласуване.

Зам.-председателят на партията Томислав Дончев посочи, че все още властите не са дали отговор на въпроса за 228-те машини, които се намират под охрана в столичен склад и са извън броя устройства за гласуване.

Бившите управляващи отправиха и нови обвинения. Според тях в ЦИК и фирми, свързани със софтуера за машините, работят хора, които имат роднинска или близка приятелска връзка. Според Тома Биков в основата са двама братя. Единият прави ключа за машините, а другият го проверява. „Цялата схема води до „честните избори” на Румен Радев”, заяви Биков.

 

 

„Всичко това е породено от моя бивш вицепремиер и министър – Христо Иванов. Този стожер на демокрацията, който иска да си присвои това име, ни се кара, че задаваме въпроси. Той знаел, че тези машини били в камион. Те са без разлика от тези, които са сертифицирани. Ние зададохме елементарен въпрос – защо са при другите в държавен склад? Гледайки тази схема с четири човека, те може да са най-добрите IT специалисти. Как ние да сме сигурни, че този софтуер, братът като го провери, ще се окаже, че е верен наистина? Вече като ги хванахме, че 228 машини са там и могат да начислят гласове или да намалят за някоя партия гласове, ги питаме – какво толкова им пречи да се броят разписките? Ще се подаде жалба и когато съдът разглоби машините, ще види какви са ги вършили”, смята Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и обвиненията на служебното правителство за АМ „Хемус.

„Единственото, което ме притеснява, е, че хората няма да имат магистрала. Това, което ме притеснява, е, че няма да консервират обектите и ще ги оставят на природните явления. Става въпрос за огромни строежи, които още нямат отводняване. Помните – на „Марица” местихме блатни кокичета. Не съм инженер, за да се притеснявам. Нашата работа беше да осигурим парите, под тези строежи са се подписали конструктори, изпълнители. Те носят отговорност”, каза Борисов.

А отговора на обвиненията не се забави. И отново дойде през социалните мрежи. Във включване на живо Христо Иванов призова лидера на ГЕРБ да спре да лъже и да си измисля истории за нарушения на изборите.

“Ако имаш доказателства - обърни се към твоя приятел Гешев. Сезирайте го, защото така се прави. Да вземе най-накрая да свърши някаква работа”, призова съпредседателят на "Демократична България". Според него основната цел на ГЕРБ е да демотивира хората да гласуват като загубят доверие в честността на изборите. Той подчерта, че именно те първи са поискали достъп на всички партии до изходния код, за да няма злоупотреби в изборния ден.

“Твоите хора в ЦИК си седят на ушите. И не ни подкрепят в усилията ни да получим, както е по закон, изходния код. И тогава всички ще могат да са сигурни в софтуера. Престани да лъжеш и да измисляш някакви невероятни истории за готвене на нарушения на изборите”, каза той. Христо Иванов, който е и водач на листата във Велико Търново, припомни за посещенията на Делян Пеевски в кабинета на кмета Даниел Панов.

“Панов е местният феодал от ГЕРБ, който не крие близките си отношения с Пеевски и ДПС. Този човек е бивш партиен функционер на ГЕРБ. А сега, Борисов, обясни защо този човек се гушка с Пеевски?! Защо други твои кметове се гушкат с Пеевски“, пита още Иванов.

“Време е да изпратим Борисов в историята. Време е да изпратим Сараите в историята. И това ще го решим в края на седмицата. Време е да излезем от това безвремие. Можем да направим това. Знаем как, имаме и екипа. Просто излезте и гласувайте”, призова Христо Иванов. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.