Според фирмата те са нужни за резервни части и ремонт

Поредни въпроси около машините за вота. Поводът - Новите 150 устройства за гласуване, внесени от „Сиела Норма”, за които стана ясно късно снощи. След като 228 машини, внесени допълнително от фирмата, станаха повод за политически обвинения и съмненияв застрашавне на  истинността на вота, снощи бяха доставени и нови устройства на летище София – 150 на брой.

Нови 150 машини за гласуване в склад на летище София

И двете доставки няма да бъдат използвани за гласуване на изборите у нас, категорични са и от „Сиела Норма”, и от ЦИК. Според фирмата доставчик устройствата са предназначени за резервни части.  От Централната избирателна комисия обаче заявиха, че допълнителните бройки ще останат под ключ, за да не се поражда съмнение в легитимността на вота. Това пък доведе до обвинения между ЦИК и фирмата.

Спорът  между Централната избирателна комисия и фирмата доставчик на машините за изборите „Сиела Норма” се надигна отново с  допълнително внесените машини. От фирмата заявиха, че устройствата са за резервни части, а ЦИК били  уведомени за двете допълнителни доставки.

„Със сигурност не може, или поне колкото зависи от нас, няма да влязат в изборния процес. Това са машини, които, ако говорим за последната партида, са изпратени преди доста време, преди да започне тази странна кампания, с цел да се гарантира обслужването на машините”, обясни директорът на фирмата Веселин Тодоров.

 Нов скандал около машините: ЦИК отхвърли възможността за повторно гласуване на един избирател

„Никой не ни е предупредил за тези машини, но по никакъв начин няма да могат да бъдат ползвани за изборите. С каквито и цели да са ги закупили, това създава напрежение в изборния процес и ние трябва да бъдем предупредени много по-рано”, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Такам въпреки че от „Сиела Норма” заявиха, че допълнителните машини им трябват за резервни части, ЦИК твърдят, че те трябва да останат заключени, докато не минат изборите.

„За да може да гарантираме в рамките на един ден ремонт или замяна на машина. Ако сте си купували някога уред, знаете колко е мъчително, при повреда отнема седмици, месеци”, обясни Тодоров.

 

 

„ЦИК ще направи всичко възможно тези машини да не излязат до 21 ноември. Те не са в склада, не могат да се смесят с тези за изборите. Останалите 150 са в митнически склад на летището. Няма никакъв риск за изборите. Без ключ от ЦИК софтуерът не може да бъде модифициран на предстоящите избори”, увери Томов.

Говорителят на правителството Антон Кутев също беше категоричен, че тези машини не са риск за вота.

„Според мен се създава интрига, надявам се тази интрига да не е политическа. Не мога да разбера какъв е този хъс на „Сиела Норма” да вкара едни машини, част от които били за Грузия. А бе, тази неделя има избори в България, няма в Грузия”, каза той.

От ЦИК допълват, че сигурността на вота е гарантирана.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.