Варшава обвинява Минск, че нарочно изпраща мигранти

Полша затвори един от гранично-пропускателните пунктове с Беларус. Причината са хилядите мигранти, които се трупат на беларуска територия, за да влязат в Европейския съюз. Само в един от лагерите на мигрантите има между 3000 и 4000 души, а към границата идват и още хора. 

Откриха тялото на мигрантка на границата между Полша и Беларус

Варшава обвинява Минск, че нарочно изпраща мигрантите. Това било отмъщение, след като Европа не призна за легитимно преизбирането на президента Александър Лукашенко. Съседна Литва също се оплаква от беларусите и казва, че може да се наложи да обяви извънредно положение заради многото мигранти. Евросъюзът обяви, че готви още санкции. Коментар дойде и от Белия дом.

"Загрижени сме от картината, която виждаме на границата между Беларус и Полша. САЩ остро осъждат политиката на режима на Лукашенко да експлоатира уязвими хора, както и злонамереното и нечовешко отношение на режима, който създава изкуствено мигрантски потоци. Призоваваме ги незабавно да спрат организираното изпращане на бежанци към границите на Европейския съюз", заяви говорителят на външното министерство на САЩ Нед Прайс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.