Медиците започват гладна стачка

Гладна стачка започват от сряда работещите в Спешното отделение във Видин. Те твърдят, че са изнудвани и тормозени от ръководството на болницата да дават част от изработените си пари, които получават за работата си на първа линия.

Част от екипа на спешното приемно отделение във видинската болница твърдят, че са изнудвани от ръководството да връщат част от парите, които им се полагат като работещи на първа
линия с COVID болни пациенти. Според тях има злоупотреби в лечебното заведение, за което са уведомили министерството на здравеопазването.

Санитарите в приемното спешно отделение разказват, че само някой от тях получава по 1000 лева към заплатата за работещ на първа линия.

„В момента не вземаме никакви средства. Искаме си парите, които ни се полагат. Получавали сме средства частично и сме си ги делили помежду си. След това от нас се искаше да връщаме част от тези пари. Лично от мен преди месец бяха поискани 300 лв.”, споделя една от работещите в Спешния център.

 

 

От ръководството им обяснили, че съставят списък и включват всички, работили на първа линия. След това обаче този списък бивал отхвърлян. Парите, които получавали сумарно, медиците разпределяли помежду си, за да няма конфликт в колектива. Според ръководството на видинската болница допълнително пари получават само тези, които са работили повече от 50 процента от месечния график.

„Методиката е определена от МЗ и се спазва стриктно. Всеки, който по методика има право да вземе тези пари, ги е взел. Болнична комисия преглежда списъците и определя кой да получи. Искам да отбележа, че тези пари са чисти, тоест нямат данък. Аз казвам, че всички, които по методиката са работили на първа линия, са си получили парите”, категоричен е д-р Богдан Томов – зам.-директор на МБАЛ „Света Петка” във Видин.  

Санитарите се оплакват и от психически и физически тормоз. И дават пример, че откакто са отказали да връщат парите са започнали и наказания към тях от страна на болницата. От утре санитарите на видинското спешно приемно отделение ще обявят гладна стачка и ще поискат оставката на директора на видинската болница.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.